Populaire pagina's

Kan ik het inschrijvingsgeld met opleidingscheques betalen?

Opleidingscheques voor werknemers in Vlaanderen en het Brussels gewest

Het CLT is een erkend centrum voor het systeem van de Vlaamse opleidingscheques. Indien je werknemer bent in Vlaanderen of het Brussels gewest betaal je via dit systeem slechts de helft van de kosten van de opleiding. De Vlaamse overheid betaalt de rest. De opleidingscheques worden aangevraagd via de VDAB http://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml.

  • Per kalenderjaar kan je maximaal voor 250 euro aan opleidingscheques aankopen
  • Opleidingscheques kunnen enkel nog gebruikt worden voor de volgende talen: Engels, Duits, Frans en dit tot en met niveau 2.4 (B1) en voor Nederlands tot en met niveau 3.1. Zie ook opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives

Vanaf 1 maart 2015 wordt de toegang tot opleidingscheques voor hooggeschoolden beperkt:

  • Onder hooggeschoold wordt verstaan iedereen die hogere studies heeft afgerond, zoals studies die leiden tot het diploma van bachelor of hoger onderwijs, een lerarenopleiding, getuigschrift voor pedagogische beroepsbekwaamheid en studies in het hoger onderwijs ingericht door het onderwijs voor sociale promotie.
  • Hooggeschoolden kunnen alleen nog opleidingscheques aanvragen:
    • voor loopbaangerichte opleidingen die expliciet vermeld staan in het POP dat zij opmaakten tijdens hun loopbaanbegeleiding;
    • via een attest van de loopbaanbegeleider met vermelding dat de opleiding noodzakelijk is in het kader van de loopbaan. De opleidingsverstrekker dient dit attest bij te houden. VDAB zal in het kader van de kwaliteitsopvolging van de loopbaanbegeleiding, hierop toezicht op houden.

Voor de laag- en middengeschoolden blijft de reglementering inzake opleidingscheques ongewijzigd. Zij kunnen dus nog steeds opleidingscheques aanvragen voor onze taalopleidingen, zij het alleen voor Engels, Duits, Frans tot en met niveau 2.4 (B1) en voor Nederlands tot en met niveau 3.1.

Volgens de nieuwe reglementering kunnen ook werknemers die in Vlaanderen wonen, maar niet werken, recht hebben op opleidingscheques en loopbaancheques.

Een gelijkaardige regeling geldt voor Europese werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, maar niet wonen. Ook zij kunnen recht hebben op opleidingscheques en loopbaancheques. Bijkomende info kan u vinden op https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers.

Noteer alvast volgende richtlijnen:

  • het gebruik van opleidingscheques moet tijdens de inschrijvingsprocedure bekend gemaakt worden;
  • zowel het inschrijvingsgeld als het cursusmateriaal kan geheel of gedeeltelijk betaald worden met opleidingscheques;
  • de waarde van de ingeleverde opleidingscheques mag de kostprijs van de opleiding niet overschrijden;
  • het cursusmateriaal ter beschikking gesteld door het centrum kan betaald worden met opleidingscheques.
  • handboeken die aangekocht worden via ACCO worden niet aangerekend bij inschrijving en moeten zelf aangekocht worden. Een handboek kan dus niet betaald worden met opleidingscheques;
  • de cheques moeten vóór het einde van de opleiding afgeleverd worden op het secretariaat;
  • cursisten die nog geen diploma secundair onderwijs hebben, kunnen de door hen betaalde helft via de VDAB terugvragen;
  • wie inschrijft op het secretariaat kan de opleidingscheques als betaalmiddel gebruiken;
  • wie online inschrijft of nog niet beschikt over de cheques, betaalt de volledige kostprijs van de opleiding. Wanneer je achteraf de opleidingscheques afgeeft in het secretariaat, krijg je het overeenstemmende bedrag zo snel mogelijk teruggestort;
  • de opleidingscheques voor werknemers moeten binnen de twee maanden na aanvang van de opleiding besteld worden bij de VDAB;
  • de opleidingscheques zijn slechts 14 maanden geldig vanaf de datum van uitgifte. Enkel geldige cheques worden aanvaard;
  • aangezien de cheques door de administratie tijdig verwerkt moeten worden, moeten de cheques ten laatste 10 werkdagen vóór de vervaldatum van de cheques bezorgd worden aan het secretariaat.

Inschrijving mislukt

Inschrijving gelukt

Dit adres staat al op de lijst

Contacteer ons

Contactgegevens

Bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van ons aanbod en van wat er reilt en zeilt in het CLT? Schrijf je dan hier in om steeds het laatste nieuws over het CLT in je inbox te krijgen.

Het lijkt erop dat je een oude versie van je browser gebruikt. Update je browser of gebruik een andere browser om deze website optimaal te kunnen gebruiken.